Dag 15 : Bozeman - Many Glacier

zaterdag 22 juli 2017


Vandaag gooien we de planning helemaal om. We zullen niet via de King Hill Scenic Byway naar Glacier NP rijden maar via een snellere weg omdat we nog op tijd bij het St. Mary Visitor Center willen zijn. We hebben namelijk nog een hoop vragen over de wandelingen die we voor morgen gepland hebben.

We rijden eerst naar Helena. Koeien, graan, gras, Missouri River.



Een visarend bij zijn nest


Daarna gaat het richting Great Falls. De interstate doorkruist de bergen. Vooral rond Prickly Pear Canyon is het prachtig. 



We nemen even een kleine pauze en speuren de rotsen af voor big horn sheep. Jammer genoeg zien we er geen. De zon brandt hier echt in de canyon.


Na de bergen rijden we weer geruime tijd langs de Missouri River.


In Great Falls gaan we iets eten. Het wordt Denny's, goed gelegen bij een afrit van de autostrade.
Deze ligt dicht bij de luchthaven en we zien redelijk wat mensen in stoeltjes zitten met verrekijkers. Ah, spotters denken we. Inderdaad het blijken spotters te zijn maar geen gewone. Hier vindt een Airshow plaats. Terwijl we naar het stuntwerk kijken, hebben we een fijn gesprek met een Canadese trucker.


We blijven niet te lang hangen en zijn al snel weer op weg.
Op weg naar Browning wenken de Rockies aan de horizon. Browning is de hoofdstad van het reservaat van de Blackfoot indianen, Blackfeet NationIk zal niet al te politiek worden maar deze mensen zijn zo hard beduveld door de US-regering (maar dat geldt voor zowat alle indianenstammen).


Op weg naar het St. Mary Visitor Center zitten we al erg dicht bij de bergen.


We zijn er! Mooi op tijd zodat we al onze vragen over de geplande wandelingen van morgen op de ranger kunnen afvuren.



Ik ben aangenaam verrast als ik zie dat de vlag van de Blackfoot hier netjes tussen die van Canada en de USA hangt te wapperen. Toch een beetje eerherstel.
(een deel van het park, Waterton, ligt in Canada)


In het visitor center zelf wordt hun situatie ook uitgelegd. Knap en ik had het eigenlijk niet verwacht. Meestal wordt hier netjes over gezwegen.

We bedelven de ranger onder vragen en deze geeft ons rustig antwoord. Hij beveelt wel aan om bearspray te kopen. Helemaal tegen onze zin doen we dit toch maar.
Ik ga morgen met de rangerwandeling naar Iceberg Lake maar Sander gaat in z'n eentje naar Ptarmigan Tunnel. Better safe than sorry.
De afgelopen dagen waren de trails afgesloten omdat er veel beren gezien waren.

Laatste stukje gaat naar Many Glacier. Dat is een gedeelte van Glacier NP.
Hier een zicht op de vallei vanaf Sherburne Lake.


We checken in bij de Swiftcurrent Motor Inn. Nette kamer, alleen wanneer we richting hoofdgebouw willen vertrekken, zien we een kleine invasie van mieren. Dat zullen we toch maar even melden. Voor nu spuiten we wat bugspray, die Deet zal ook wel wat afdoen.

Bij Nell's genieten we van een burger en we bestellen ons lunchpakket voor morgen.
Nog een avondwandelingetje naar Swiftcurrent Lake.



Terug bij Swiftcurrent Motor Inn ritselt er iets in de struiken en ta-da, deze ree komt tevoorschijn.


Nog even de miereninvasie melden bij de receptie.
OMG, dan kunnen jullie daar niet blijven. We krijgen een nieuwe kamer in het Pinetop Motel, een ander gedeelte van het hotel. Dus weer alles in de auto en daarna weer alles eruit. Zo blijven we wel in conditie natuurlijk.

Na de verhuis gaan we nog naar het winkeltje. Maar we lopen vertraging op.
Op de bergwand achter het hotel loopt een grizzly mama met 2 jongen.


Teveel ingezoomd en zonder statief. Daarna heeft Sander het statief gezet en gefilmd, zeer goed gelukt, filmpje volgt later.
Het voordeel van filmen en een live schermpje op je toestel, iedereen kan dadelijk meegenieten. Er stond al snel een handjevol mensen met ons mee te kijken.



Ik moet het spektakel verlaten want dadelijk sluit het winkeltje. Klein maar je vindt er alles wat je nodig hebt. Ik koop nog een zak ijs zodat we zelf een koelkast kunnen maken van onze koelbox.


Op de kamer kijken we nog naar de net gedraaide filmpjes. Veel ohs en ahs. Hopelijk morgen ook beren zien vanop deze afstand en niet dichterbij.


Afgelegde km: 586 km
Het weer: 23-25° zonnig
Hotel: Swiftcurrent Motor Inn - Many Glacier (Glacier NP)



Geen opmerkingen: