Dag 7 : Dickinson - Theodore Roosevelt NP (North) - Glendive

vrijdag 14 juli 2017


Vandaag bezoeken we het noordelijk deel van Theodore Roosevelt NP.
Dus hetzelfde ritueel als gisteren ochtend. Frigobox, tanken, Subway en go.
Mijlenver rijden we langs veel graslanden, heel veel graslanden.



Na een dik uur rijden komen we aan bij de North Unit. Door de verwachte hoge temperatuur geldt er een Extreme Heat Warning. Het visitor center is ondergebracht in een containergebouw. Er is geen tentoonstelling en er staan buiten 2 chemische toiletten. We checken even naar eventuele afsluitingen. Die zijn er niet. De ranger geeft nogmaals mee dat er extreme hitte verwacht wordt.


Op de parking smeren we ons goed in met sunblock want dat gaan we kunnen gebruiken.
Doorheen dit deel loopt een scenic drive van 14 mijl (enkel).
Al snel spot Sander een kudde bizons op een klif. Doorheen de hele unit zullen we bizons zien, soms enkelingen en soms in kudde.



Na 5 mijl zijn we bij de campground en deze jongen loopt daar rond. Geen kampeerders te zien. Maar ... hier liggen de enige deftige toiletten van het park.


Cannonball Concretions
Zandsteen zo rond als kanonskogels, ontstaan door aan elkaar gekleefde zandkorrels


We maken ons klaar om het Caprock Coulee Nature Trail (2.2 km heen en terug) te gaan doen, dat is een klein stuk van het het lange Caprock Coulee Trail. Het is al 35° en er is werkelijk geen zuchtje wind. Het pad loopt door een droogstaande rivierbedding en daar is het gemakkelijk nog 5° warmer. We zijn er niet echt gerust in maar besluiten te gaan en als het ondoenbaar is dan keren we terug. Beiden laden we onze rugzak vol met water. (normaal doen we altijd 1/2 liter per uur dat we denken te wandelen, maar nu tellen we 1 liter per uur)
Er stopt een ranger en we maken een praatje. Hij raadt ons erg af om hier te gaan wandelen. Hij stelt voor om bij River Bend een ander deel van het lange Caprock Coulee Trail te doen. Daar ben je boven op de klif en staat er wat wind.
Volgens de ranger is de luchtvochtigheid nu maar 11 à 12 % en dat zou nog gaan zakken.
Nu, als een ranger je iets afraadt, dan luister je best naar hem.
We stappen dus mooi terug in de auto en rijden naar River Bend.


Zicht op de Little Missouri River en zijn bedding.
Hier gaan we dus wandelen. Het is er ook heet maar de wind doet enorm deugd.
Eerst nog een nieuwe laag sunblock want de vorige laag hebben we eraf gezweet. We eten ook al de helft van ons broodje.


Het pad volgt de kliffen langs de rivier. Erg mooie panorama's. Op de flanken zie je allerlei torentjes, uitgesneden door wind en water.




We stappen maar een halve km heen, dus 1 km in totaal. Het is zo heet en droog dat we op dit stuk bijna een liter water drinken.
Op de parking zetten we ons even in wat schaduw buiten de auto terwijl we de auto wat laten koelen met de airco op stand 'volle bak'.
Wanneer we wat herkomen zijn, rijden we verder.

Bentonic Clay overlook, 50 shades of grey in het echt.


Zicht op de prairie, grasland.


Oxbow Overlook
Oorspronkelijk stroomde de Little Missouri River naar het noorden. Tijdens de laatste ijstijd werd de stroom echter geblokkeerd door gletsjers. Daardoor maakt de rivier hier een bocht oostwaarts.



Ook hier sta je op de klif. Wat zijn we blij met de wind! Het is echt bakken hier. We doen een klein wandelingetje langs de rand.
Daarna even bekomen in de schaduw van een boom. Het is warm maar ook zalig. De wind danst door het gras, een rustig ruisend geluid. Ik zou hier wel een uur kunnen blijven zitten.



Op de terugweg naar de ingang van het park zien we nog enkele reetjes en bizons.

De North Unit is gelijkaardig aan de South Unit maar ook weer helemaal anders. Er is minder variatie in kleuren en veel meer grasland.
Maar toch een heel geslaagd bezoek.


Op weg naar onze eindhalte van vandaag alweer een nieuwe staat, Montana. Nieuw voor deze vakantie maar we waren er al eerder.

En de temperatuur ... 102° F (38.8 ° C)



In Glendive worden we super warm (neen niet enkel de temperatuur) onthaald door Lesley van de Days Inn. Wat een schat van een vrouw. Geen enkele vraag is haar teveel.

's Avonds richten we niet meer veel uit.
We gaan eten in Penny's Diner dat naast ons hotel ligt. Verder gewoon een beetje bekomen van de hitte. Zalig die airco in de kamer.


Afgelegde km: 351 km
Het weer: 40° en zonnig
Hotel: Days Inn Glendive - Glendive



Geen opmerkingen: