Dag 6 : Dickinson (Theodore Roosevelt NP - South)

donderdag 13 juli 2017


Joehoe, eens een korte rijdag. Vandaag bezoeken we Theodore Roosevelt NP.
Het belooft een hete dag te worden, dus we laden onze frigobox vol met waterflesjes. Daarna halen we een broodje bij de Subway en tanken de auto vol. Klaar voor ons eerste Nationaal Park van de vakantie.

Het park is opgedeeld in 3 gebieden, South Unit (welk we vandaag bezoeken), North Unit (welk we morgen bezoeken) en Elkhorn Ranch.

Eerste halte is bij Painted Canyon.


De parking is ook een rest area voor de Interstate dus het is wat drukker hier. Langsheen de parking en achter het Painted Canyon visitor center loopt een pad aan de rand van de badlands. Hier is het rustiger.
Ik droomde er al 25 jaar van om dit park te bezoeken en was een beetje bang dat ik te hoge verwachtingen zou hebben. Maar de eerste zichten nemen mijn twijfel helemaal weg. Ik ben superblij met wat ik zie!



Doorheen de verschillende units zijn er kortere en langere wandelpaden. Er staan enkel korte wandelingen op ons programma vandaag. We hopen zo nog tijd over te hebben om wildlife te spotten.

Via het Painted Canyon Nature Trail (1.6 km) dalen we af tot we tussen de badlands lopen. Het is bijzonder om te zien hoe de verschillende lagen door erosie uitgesleten zijn. Afhankelijk van de hardheid van de laag is er meer of minder erosie.




Het is bijna middag en hieronder tussen de badlands begint de temperatuur serieus op te lopen. Er is ook nauwelijks wind en uiteraard ook geen schaduw.

Wie afdaalt, moet natuurlijk ook weer terug naar boven. Pittige klim!


Als beloning lunchen we met een prachtig uitzicht.


Daarna rijden we door naar de hoofdingang van de south unit. Wel raar, de autostrade loopt dwars door het park.


Bij de hoofdingang ligt ook het South Unit visitor center. In bijna elk visitor center in de nationale parken wordt er één thema behandeld. Het thema van de tentoonstelling hier is Theodore Roosevelt. En wie lopen we daar tegen het lijf? Juist, Teddy himself.


Maltese Cross Cabin, gebouwd in opdracht van Roosevelt op zijn Chimney Butte Ranch.


Doorheen de South Unit loopt een 36 mijl lange scenic drive. Bij één van de vele prairie dog towns zien we wilde paarden (en een massa prairiedogs). Elke witte plek die je op het gras ziet is een hol waar deze grappige beestjes in wonen.



Langsheen de scenic drive liggen veel overlook punten vanwaar je steeds andere zichten hebt op de badlands rondom je.


Ridgeline Trail (1 km) je klimt eerst naar de rand vanwaar je kilometers badlands kan zien.


Via een onverharde zijweg komen we bij het Coal Vein Trail (1.3 km)
Op deze plaats smeulde een ondergrondse bruinkoollaag gedurende meer dan 20 jaar.



Als we bijna terug op de parkweg zijn, is de zijweg versperd. Een vrachtwagen die een kraan komt afleveren geraakt de helling niet op. Ze lossen de kraan zodat de truck lichter wordt. Na een half uur kunnen we door.

We maken nog een zijsprongetje naar Buck Hill (deels onverharde weg).
Steil naar boven maar daar wacht je een adembenemend uitzicht.



Nog wat verder op de parkweg zitten we in een (kleine) bizonfile.
De kudde trekt rond ons heen.




Bij Wind Canyon gaan we via een kort pad (0.5 km) naar de rand van de klif. Je volgt de richel tot aan een uitzichtpunt. Oh wat is het hier mooi!



Aan één kant zien we in de verte een kudde bizons op een heuvel staan, aan de andere kant zien we wilde paarden die komen drinken.



Op weg naar de uitgang komen we in een grote bizonfile terecht. Het gaat maar stapvoets vooruit. We durven ook niet te dicht komen want het mannetje wat als laatste loopt, houdt ons in de gaten.
Na bijna 20' komt de park ranger. Deze rijdt kort achter de kudde en maakt lawaai. Hierdoor gaan de dieren van de weg af, een bosje in.




Nog op de terugweg zien we weer wilde paarden. Deze steken ook de weg over maar dat is in 1-2-3 gebeurd, zonder file.


Door het oponthoud zijn we te laat terug in Medora om bij de Cowboy Cookout te gaan eten. Terug naar het hotel dan maar.
Langs de weg staan verschillende ja-knikkers. Er wordt redelijk veel olie opgepompt in North Dakota. Voor mij verpesten deze installaties wel het zicht.


Dicht bij ons hotel ligt een Applebees restaurant. Het eten is er goed verzorgd alleen heeft onze waitress er precies niet zoveel zin in.

We verschieten van het weerbericht voor morgen. Het wordt zomaar eventjes 40°!
Dat zal zweten worden.


Afgelegde km: 183 km
Het weer: 30° en zonnig
Hotel: Ramada Grand Dakota Hotel Dickinson - Dickinson



2 opmerkingen:

Leen zei

Leuk te zien hoe jullie nu bijna exact dezelfde dingen doen in Theodore Roosevelt National Park als wij nog maar zo kortelings geleden. Mooi is het daar he. Als jullie nog tijd hebben kan ik het Petrified Forest gedeelte ook van harte aanbevelen, daar heb je een tweetal uurtjes voor nodig en jullie passeren het allicht weer tussen Dickinson en Glendive.
Wij hadden wel niet zo'n heet weer, eerder lente weer en zelfs ook veel regen. Wat een verschil op 3 weken tijd.
Geniet er van en ook zeker Makoshika! Alle 3 trails daar van je lijstje zeker proberen te doen!!!!
geniet er van, Leen (Tipsy_1 van het forum)

ingridMG zei

Ik krijg nu pas melding van je reactie.
Theodore Roosevelt was echt fantastisch. Petrified Forest hebben we overgeslagen omdat we in Arizona al Petrified Forest NP bezocht hebben.